Tuesday, November 23, 2010

kem TOF (training of Fasilitator)



FASILITATOR ialah pemudah cara,dan juga seorang insan
yang menggunakan segala sumber yang ada untuk
menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran
dan beriman kepada Allah
dengan memegang teguh Tanzim Haraki
assalamualaikum..
hai2.. hehehe.. mcm yg aku da jnji kt korang ialah bila da balek dari kem aku akan update blog ni..
so lame gak la aku pk2 kan camne nk nmpak cantek blog ni.. 
kire korang xde la bosan sangat nk bace bebelan aku ni.. huhu
oklah.. kite pergi ke topik asal..


KEM FASILITATOR FASA 2..


pada asalnye kem ni ade lebih kurang 40peserta yg trdiri daripada budak2 sem 2-6..
tp malangnye.. penberitahuan dan keconfirmationan lambat tntang kem fasa 2 ni telah mengakibatkan ramai xdapat pegi dengan alasan2 seperti berikut:

  1. dah beli tiket balek kg
  2. abg jemput ari kames
  3. home sick
  4. kawan xde..
  5. ade robotik
  6. ade family day
dan macam2 lagi alasan yg aku terima..
tapi xpe.. life must go on.. operasi mencari ahli pon berjalan..
ade yang volunteer nk g.. tahniah di ucapkan..
akhirnya terkumpul lah 18 orang ke sana..
ade yg abes kelas muet.. anggup g smpai roundbout pngkalan balak..
nk jalan 5km ag..
kite bg merit kt nizam!!
MEMPERKENALKAN...
en.mohd haidhir bin md yusuf
abg yang  hensem2 ni ialah trainer kiteorang.. comey je.. br 27tahun.. keje sebagai guru di sekolah oku.. sungguh mulia at abg ni.. sape2 nk borang untuk akak/diri sndiri.. leh hubungi aku ye.. hehehe
anda juga boleh add beliau di facebook search je.. mohd haidhir md yusuf.. nk tnye soalan kt die boleh..
tp tros tnye.. jgn bunga2 lebeh tau.. huhuhu
oklah.. sesi fotografi.. 

banyak lah ativiti LDK dan energizeer yg dikenalkan kepada kami untuk kami gunakan apabila buat satu aktiviti.. so ni diantaranya.. smile.. kamera dah datang.. :")

pintu gerbang manusia..
cara maen: setiap org kne pgg tangan n setiap smbungan dikira dari 1-brape2 lah..
then.. klu sbut 1.. semua orang kne masuk ikot pntu 1..
tp yg jd pntu 1 pon kne msok jugak tau!!!
 lari copek2.. masok bawah ketiak..
 menara manusia..
macam biasa.. selalu buat dalam air.. kali ni wat kt ats pasir.. 
sakit doo klu jatoh..
senang je game ni.. spe pling tinggi kmpulan die menang.. 
tp nk bg tinggi 2... cam sampah.. 
orang bawah cakap "budak atas aku ni berat dosa"..
ahahahah.. :)
cam bese.. laki lawan perempuan.. :P


ni je ke paling tinggi boleh buat??


lelaki.. TERBAEK!!!

peserta lelaki

yeah!! siap menara 3tingkat.. :)

perempuan2 ni sume sedang cube.. nama je  ramai.. hehehe
 hiway..(suke2 aku je bg nama.. hahaah)
cara main senang je.. 
setiap ahli.. susun sume barang yg dieorang ade xkire la kasut ke..
stokin ke..
talikasut ke..
rambut ke..
baju ke..
sepentot ke..
janji yg ade kat badan..
2 yg sume menyarap macam mntak ampun gaya ayah pin 2...
hahaha..
macam2 cara klu nk menang!!
cam bese.. blog aku.. mesti la nk gmba aku.. hahahaha(jangan jelous)
 istana pasir..
ni cam aktiviti tepi pntai yg slalu orang buat..
tapi kali ni diberi masa 10minit je..
nk tgok korang pnye kreativiti n perbincangan kmpulan bgos ke x..
lepas 2.. bentang ape  kegunaan n kelebihan istana ni..
:)
istana pasir.. konsep go green.. :)

istana asal siap..
hehehe

kesemua peserta yang hadir
tikar ajaib..
cara maen die..
sume ahli kumpulan kaki korang sume kne ade dalam tikar..
xkesah la korang nk camne pon.. yg penting jgn pjak lantai..
haa.. jd korang tengok jela kawan2 korang ni wat camne yee...
pelok2.. yg tengah 2 tak tahan bau ketiak korang.. hahahaha

nizam muke tersiksa ke suka???

mama ika dengan anak2 nya...
 kerusi DoReMi
ala..macam zaman p.ramlee 2..
mase nk g interview seniman 2..
haaa..
ambek ko..
spe dapat yg berat2.. 
padan muke lah..
tgk je pic yg bawh ni.. :)
buat2 peace konon... muka tahan berat je..
hahaahahha =)

sempat lg 2 wat peace.. member blakang da maki2 die xtau.. :P
 catherpool..
cam 2 kot ejaan die..
lebih senang paham..
lastik la... 
cara maen: korang kne naekkn kawan korang dengan syarat lutut korang xleh bengkok..
lepas ni korang try wat..
memang cam haram lah..saket pinggang..
tp.. nk senang.. ade caranya.. huhhuu
tarik kak.. tarik lagi.. sampai tercabut bahu aku ni haa...huhu

wan: "bapak berat nizam nih!!!"
 cara penyampaian.. 
VERBAL & NON VERBAL..
yg ni yg non verbal.. xleh cakap.. so dieorang ni sume wat gaya2 bebas untuk bg pasangan 
dieorang paham ape yg dieorang mksudkan..
so korang tgok jela..
bende yg dieorang nk sampaikan ialah..
PENYU BAWA PIZZA YG MEMPUNYAI 4 PERASA
1.SATE
2.CHEESE
3.DURIAN
4.BUAH OREN
shima ade gaya penyu x?? :)

yang ni lagak peneka.. haram xpaham..

BBQ TIME!!!

bbq ni cik rita dah janji nk wat.. tp xramai pon.. masuk dengan trainer n puan nurul n family ade lah 21orang.. tp korang tengok sndri la mkanannye.. mcm 50orang pnye mkan.. (sepatutnya yg jd peserta 40).. jd sumpah aku cakap makanan ni xabes malam 2.. untung la pekerja kt sini dapat makan free!!!

ayam bbq

kambing bbq

ade bau kambing x??? sila bau ketiak sendiri.. :P

ikan bakar

kentang dan sosej

coslow.. huhuuh

tomyam d'nelayan

bihun goreng

nasi goreng cina

makan-makan...sampai kembong perot..hahaha
macam biasa.. bab makan.. lelaki is the  first one!!

aktiviti lagi.. :)

nyanyi lagu tema "hitam putih kehidupan"

sempat lg wan besa maen masage..
 AGAK2 KORANG GOLONGAN MANA???

yg ni ialah test personaliti.. abg haidhir buat untuk tau kteorang ni jenis yg macam mane n ape yg sesuai untuk kteorg bila jadi fasi nanti.. so nk terang satu2 aku pon xingt.. t klu nk tau.. korang komen je.. t aku post kan.. huhuhu
korang tengok sekejap..pastu pejam..
korang ingat yang mana..
then klu nk tau jwpnnye.. korang bgtau aku ye..
t aku terangkan.. :)
PILIH SATU JE TAU!! :)

signersider


bulatan


segi tiga


empat segi/segi empat sama


BERFOYA-FOYA TIME.. :)

ni pon janji cik rita mase kem fasi tahap 1.. die janji nk bg kiteorang mndi laut.. then maen banana boat.. tp malangnye tmpat dulu nk mndi pon xleh.. banana boat apetah lg..
so kali ni.. tertunailah janji cik rita 2.. dan terBERFOYA-FOYA lah kiteorang.. huhuhu
maen banana boat.. semua posing baek punye!!

posing kat tengah laut.. sebelum...

banana terbalik di tengah laut...

1.ambek ko.. posing2 ag.. kan da terbalik..

2.bak kata wonderpets "apa yang penting.. kerjasama"

3.chaiyok2!!! prsp boleh!!!

4.banana da ok.. sume pon naik.. insaf dah xposing2 ag.. :(

sukenye beliau2 ni sume...

apesal aku gedik semacam je ni.. hahahahaha

second trip round2 naek banana..


bad sesak nafas aku wat cm 2 kt die.. hahaha
wan pon same... tgk muke dieorang.. cam terpkse je... :p

enjoy sakan!! maklum lah.. da abes final!!!

pix bersama abg haidhir..

gambar kenang-kenangan.. sob..sob.. :'(



KEJAP YEE... SATU JE LAGI!!!!
pose paling menawan penah aku buat...hahahaha
itu aje lah untuk post kali ni.. buat blog ni betol2 menguji keasabaran.. nk upload pix ni sume..dari ptg.. sampai la aku post entry ni.. hope korang sume enjoy bace..
al maklum lah.. aku baru je blaja buat blog.. so salah silap kire lebih kurang je ea..

KEPADA YG TAK PERGI 2..
ruginye korang.. siyes cakap.. tp xpe.. mybe xde rezeki korang kan.. next sem ade.. n planing terbaru.. group2 fasilitator prsp pmm akan pergi ke sekolah2 untuk buat pogram.. haaa.. tnggu lah entry selanjut nye.. :)

IT'S NOT ABOUT KNOWING..
IT'S NOT ABOUT DOING..
ITS ALL ABOUT..
FACILITATING..